Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Казвам се Иванка Иванова, от София, и ви предлагам рецепта за пица, направена от домашно тесто. Италианското ястие се пече 10-12 минути в предварително загрята на 250 градуса фурна.
Добър апетит!
ПРОДУКТИ
За тестото за една 1 пица в кръгла тавичка 28 см:
250 г брашно
3,5 г суха мая или 1/4 прясна мая
130 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
За гарниране:
100 г кренвирши
50 г луканка
100 г кашкавал
80 г настърган пармезан
1 малка зелена чушка
2 кисели краставички
1-2 с.л. зехтин за напръскване
5-6 маслини
2-3 пресни гъби
1 чаена чашка готово доматено пюре
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря в топлата вода, към нея се добавя захарта и се остава на топло да втаса за 20 минути.
Брашното и солта се пресяват, към тях се прибавя горната смес и се замесва тесто. Накрая прибавяме и мазнината, омесва се добре и се оставя на топло да втаса, докато обемът на тестото се удвои.
След това се разстила в кръглата тавичка, която предваритено е намазана със зехтин, и се гарнира с продуктите. Първо се поставя доматеното пюре, а отгоре се нареждат нарязаните на шайби чушка, краставички, гъби, кренвирши и луканка.
Добавят се кренвиршите, маслините, предварително нарязани на кръгчета. Поръсва се с настъргания кашкавал и пармезан. Накрая пицата се напръсква със зехтин.